Grafieken met html en javascript, geen flash!

Ik heb een beetje een persoonlijke aversie tegen flash elementen op de site. Helemaal gezien html + javascript oplossingen in veel gevallen minimaal zo goed zijn als de flash-variant. Daarnaast laadt het ook nog een stukken sneller!

Daarnaast ben ik een fervent gebruiker van jQuery.

Er zijn verschillende plugins voor jQuery die erg goed zijn en veel te bieden hebben. Hieronder stel ik er twee voor die er volgens mij uitspringen. Beide versies maken gebruik van de <canvas> tag die door de meeste browsers ondersteund worden (HTML 5), echter IE ondersteund het niet. Google heeft voor IE een javascriptje geschreven die toegevoegd kan worden aan de pagina. Hierdoor werkt de canvas plugin in IE 6, 7 ,8. Erg handig dus, crossbrowser plugins.

Flot

Flot werkt voor: Internet Explorer 6/7/8, Firefox 2.x+, Safari 3.0+, Opera 9.5+ and Konqueror 4.x+. En is gebaseerd op een zo eenvoudig mogelijke implementatie. Als je de voorbeelden volgt, is het implementeren van Flot een eitje!

Versie

De versie zit momenteel bij 0.6. Dit betekent niet dat het instabiel is, in tegendeel het ziet er goed uit in eigenlijk alle browsers en is ook zeer stabiel!

Daarnaast verschijnt er met enig regelmaat een update, dit is zeer belangrijk, mocht er een probleem zijn, dan is deze in veel gevallen redelijk snel gefixt.

Documentatie

De documentatie van Flot is uitgebreid echter alleen in .txt-formaat. Echter de voorbeelden zijn zo eenvoudig dat de complete werking van Flot te vinden is met de voorbeelden.

Functionaliteiten

Flot heeft een aantal goede en goed werkende functionaliteiten, varierend van pie charts, stacked bars en gewoon lijngrafieken. Voor een lijst van functionaliteiten, zie een voorbeelden van flot.

jqPlot

jqPlot is een andere plugin en op bijna dezelfde punten sterk als Flot. De website oogt alleen stukken beter en professioneler.
Ook jqPlot is geteset voor Internet Explorer 6/7/8, Firefox, Safari, and Opera.

Versie

De versie op dit moment is 0.96. Dit geeft al aan dat ze er bijna zijn, bijna bij versie. Het product wat er nu staat is dus bijna ‘af’.
Ook jqPlot heeft regelmatig update, dus ook hier geldt, is er een issue, dan is deze snel gefixt.

Documentatie

De documentatie met jqPlot is ook volledig, en een stuk overzichtelijker dan Flot.

Functionaliteiten

jqPlot is iets uitgebreider dan Flot, en qua uiterlijk net zo mooi. Het is bijna ondoenlijk om het op te noemen, zie daarom meer bij de voorbeelden van jqPlot.

Comments

  1. Very nice!

Speak Your Mind

*